Wiedza Polaków na temat autentycznej kuchni Brazylii jest jeszcze ograniczona. Miejsca, które oferują brazylijskie przysmaki, są rzadkością nawet w naszych największych metropoliach. Jeżeli nurtuje Cię myśl o odwiedzeniu Rio de Janeiro czy São Paulo, dowiedz się, co kulinaria tych rejonów mają do zaoferowania. Jakie unikalne smaki i potrawy charakteryzują kuchnię brazylijską?
Kulinaria Brazylii przede wszystkim to synkretyczny miks smaków oraz tradycji kulinarnej, mający swe korzenie zarówno w kulturze europejskiej, afrykańskiej jak i indiańskiej. Wyraźne wpływy kuchni portugalskiej, holenderskiej czy niemieckiej są tutaj widoczne. Znaczące różnice geograficzne i klimatyczne wpływają na specyfikę smaku poszczególnych regionów kraju, z ich własnym zestawem smaków i zapachów. Na przykład, kuchnia północno-wschodniej części Brazylii bazuje głównie na owocach i egzotycznych przyprawach. Region Bahia jest znany z przepysznych dań z ryb i owoców morza oraz wyrazistych wpływów kulinarnych Afryki. Natomiast stany południowe są renomowane ze względu na swoje mięsne potrawy.
Jednakże coś, co łączy wszystkie regionalne kuchnie brazylijskie to obfitość oraz intensywne barwy. Egzotyczne owoce, które są rzadkością w Europie, unikalne dania będące wynikiem fuzji inspiracji czerpanych z kuchni rdzennej ludności Ameryki Południowej, portugalskich kolonizatorów czy afrykańskich niewolników stanowi podstawę tej kuchni. Całości dopełniają różnorodne smaki i zapachy, które zmieniają się w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Podsumowując, można śmiało powiedzieć, że niezależnie od tego, czy jesteś na północy, północnym-wschodzie, południowym-wschodzie czy południu Brazylii, smaki brazylijskiej kuchni są niezapomniane.