Chociaż wapń i witamina D są zwykle na czele listy składników odżywczych, które utrzymują nasze kości silne, witamina K często jest pomijana. Witamina K odgrywa kluczową rolę w prawidłowej mineralizacji kości, chroniąc nas przed niebezpiecznym „paradoksem wapnia”. Ta wszechstronna witamina ma również wiele innych korzyści, takich jak działanie przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jej właściwości mają także szczególne znaczenie dla osób z cerą naczynkową.
Witamina K to grupa związków chemicznych pochodzących od 2-metylo-1,4-naftochinonu. W jej skład wchodzą dwie naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: witamina K1, która zawiera resztę fitylową na trzeciej pozycji i witamina K2, której trzecia pozycja jest zaznaczona resztą difarnezylową lub innymi grupami izoprenowymi. Pochodzi ona pierwotnie z liści lucerny i została odkryta w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. Jest znana przede wszystkim jako witamina przeciwkrwotoczna, choć pełni wiele innych ważnych funkcji w naszym organizmie.
Witamina K występuje naturalnie zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Dzięki bakteriom żyjącym w naszym jelicie grubym, jesteśmy w stanie samodzielnie syntetyzować niewielkie ilości witaminy K2. Natomiast z pożywienia możemy dostarczać sobie witaminę K1 oraz jej syntetyczną odmianę – witaminę K3, która pomaga uzupełniać ewentualne niedobory.
Najbogatsze źródła witaminy K1 to ciemnozielone liściaste warzywa, takie jak pietruszka, suszona bazylia czy botwinka. Ciekawostką jest fakt, że zawartość tej witaminy w liściach roślin jest ściśle związana z obecnością chlorofilu – rośliny bez tego barwnika nie zawierają witaminy K1. Niektóre owoce i płatki zbożowe także zawierają śladowe ilości tej witaminy. Z kolei witaminę K2 można znaleźć w wątrobie gęsi (369 µg / 100 g), mleku (4 µg / 100 g) i twardych serach (76,3 µg / 100 g).