Gruzja jest krajem położonym na granicy Europy i Azji, znanym ze swojego podzwrotnikowego klimatu. Intensywność słońca docierająca do tych terenów wpływa na bogaty smak warzyw i owoców takich jak pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę dla lokalnej kuchni. Spędzanie czasu wolnego w Gruzji bez odkrywania jej wyjątkowej gastronomii byłoby niepełne. Gruzińskie kucharze Nino Melikishvili i Ketino Tolordava mieszkające w Warszawie i pracujące w restauracji Mała Gruzja, dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat rodzimej kuchni.
Co sprawia, że gruzińska kuchnia jest tak niepowtarzalna? Zdecydowanie jej domowy charakter. Nie ma tutaj miejsca na pretensjonalne dania czy skomplikowane kompozycje charakterystyczne dla kuchni molekularnej. Proste i pyszne potrawy przypominają o domowym gotowaniu. Gruzińczycy są dumni z tej tradycji kulinarnej, która pozostaje stała w czasie, a jej cechą wyróżniającą jest częstsze niż gdziekolwiek indziej użycie takich składników jak orzechy włoskie, granaty czy kolendra.
W gruzińskiej kuchni orzechy włoskie mają bardzo szerokie zastosowanie. Możemy je znaleźć zarówno w przekąskach, potrawach głównych, jak i deserach. Orzechy włoskie są w Gruzji wszechobecne. Zazwyczaj są używane jako pasta do nadziewania pieczarek, roladek z bakłażana czy papryki. Są też kluczowym składnikiem sosu do kurczaka Saciwi, dodatkiem do duszonej jagnięciny i sałatki z pomidorów i ogórków. W deserach również możemy spotkać orzechy włoskie, takie jak Churchkhela.
W gruzińskiej kuchni używane są także produkty, które są trudne do zdobycia w innych krajach. Do nich należą gruzińskie sery takie jak Suluguni czy ser Dambalachaczo, który jest produkowany w popiele. Ciekawym dodatkiem jest również biała kukurydza oraz przyprawa Utsho Suneli, która jest produkowana z kozieradki błękitnej i po pewnym czasie uwolnia swój wyjątkowy aromat i smak.
Jedziesz do Gruzji? Obowiązkowo spróbuj dwóch klasycznych potraw – Chinkali i Chaczapuri. Chinkali to gruzińskie pierogi w kształcie sakiewki, które zawierają bulion oraz mięso wołowo-wieprzowe z cebulą i kolendrą. Chinkali jedzone są tylko rękami: trzymamy za specjalny ogonek na szczycie pierożka, pochylamy go do góry nogami, nadgryzamy i pijemy bulion, a dopiero potem zjadamy resztę. Z kolei Chaczapuri to gruzińskie placki drożdżowe wypełnione słonym serem Suluguni. Najbardziej znane są adżarskie, imerecińskie, megrelskie oraz Kubdari, każdy z nich przygotowywany w innym regionie.
Gruzini uwielbiają także przyrządzać mocno smakującą lemoniadę z estragonu. Lemoniada ta ma wyraźny anyżkowy smak i intensywny zielony kolor, który niektórzy porównują do płynu do mycia naczyń! W Gruzji jest znana jako Tarhun.