Pierwsze uprawy dyni datowane są na ok. 3000 r.p.n.e., a jej ojczyzną jest Ameryka Południowa. Wierzy się, że Indianie zamieszkujący tereny dzisiejszego Peru byli pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać dynię. Według ich wierzeń, dynie powstawały z ciał zmarłych bogów, dlatego też były one czczone. Mimo to, wykorzystywano je również do produkcji naczyń i rzeźb. Dynia stanowiła istotny element diety Indian, którzy potrafili ją zróżnicować. Grecy i Rzymianie doskonale wiedzieli jak przyrządzić dynię – podawali ją smażoną w miodzie lub utartą w winnej zalewie.
Na kontynent europejski dynia trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV wieku. Początkowo traktowana jako egzotyczna dekoracja, z czasem doceniono jej walory kulinarne i zdrowotne. W Polsce stała się szybko popularna, a jej nasiona były uważane za afrodyzjak. Dynia jest obecnie ważnym elementem gospodarki niemal całego świata. Wykorzystuje się ją w medycynie, kosmetyce i jako dekorację. Z dyni figolistnej produkuje się słodycze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.