Rozpoznawanie i radzenie sobie z problemami w hodowli pomidorów - 1 2024

Rozpoznawanie i radzenie sobie z problemami w hodowli pomidorów

Pomidory, o które dbamy na naszych balkonach czy ogrodach, mają swoje korzenie w Ameryce Południowej. Jako takie, mają swoje wymagania i specyficzne potrzeby, które, jeśli nie są spełniane, mogą prowadzić do problemów zdrowotnych roślin. Zrozumienie tych problemów pozwala nam cieszyć się owocami naszej pracy – soczystymi i pełnymi aromatu pomidorami, których używamy do naszych letnich sałatek i sosów.

Pomidory to rośliny, które uwielbiają ciepło i słońce. Potrzebują odpowiedniego przycinania oraz dokładnej regulacji podlewania i nawożenia. Wszelkie błędy popełnione podczas ich uprawy bardzo szybko dają o sobie znać, co może skutkować utratą plonów danego sezonu. Dlatego tak istotne jest reagowanie na pierwsze objawy stresu u roślin i jak najszybsze działanie.

Możliwe niedobory w uprawie pomidorów

Jeśli zauważysz, że liście twoich pomidorów zaczynają się zwijać, może to być znak, że roślinom brakuje wody. Sucha gleba powoduje reakcję roślin już po kilku dniach, a ignorowanie tego problemu prowadzi do ich więdnienia. W takiej sytuacji, próba ratowania roślin może okazać się zbyt późna. Aby temu zapobiec, pomidory powinny być regularnie podlewane, najlepiej za pomocą systemu nawadniania kropelkowego, który nie zwilża liści. Więdnące rośliny mogą również wskazywać na duże wahania temperatur, które dotykają głównie roślin uprawianych bez osłon.

Jednak problemy z pomidorami mogą wynikać także z niewystarczającej ilości makro i mikroelementów. Może to być spowodowane słabą jakością gleby lub niewłaściwym nawożeniem. Często u roślin brakuje:

  • azotu – objawiający się żółknieniem starych liści i zatrzymaniem wzrostu (uwaga: nadmiar azotu może powodować podobne symptomy);
  • fosforu – młode sadzonki mają fioletowe liście, a u starszych roślin spodnia strona liści zmienia kolor;
  • potasu – brzegi liści żółkną, a tkanka między nerwami umiera; pomimo dojrzewania owoców, wierzchołki pozostają żółte i nie czerwienią;
  • magnezu – jest łatwo zidentyfikować, liście żółkną w taki sposób, że tylko nerwatura pozostaje zielona; w końcu rozwija się nekroza;
  • manganu – wierzchołki liści żółkną;
  • wapnia – powoduje suchą gnicie wierzchołków pomidorów, czarne zmiany pojawiają się również w miąższu;
  • żelaza – przestrzenie między nerwami na młodych liściach stają się żółte.