Jeśli chodzi o przetwory owocowe, konfitura pomarańczowa jest jednym z tych, które prawdziwie kuszą swoim smakiem. Nie tylko jest ekonomiczna do przygotowania, ale też uwypukla smak wielu deserów. Jej domowe przygotowanie to prosta sprawa, a zaowocuje ono pięknym zapachem pomarańczy unoszącym się po całym mieszkaniu.
Możliwości wykorzystania konfitury pomarańczowej są naprawdę różnorodne. Często używa się jej jako dodatek do naleśników czy omletów. Konfitura idealnie komponuje się także z herbatą. Jest świetnym dodatkiem do ciast – możemy ją stosować jako warstwę między plastrami ciasta lub jako element dekoracyjny na babeczkach. Wielbicielem konfitury pomarańczowej są Brytyjczycy, dla których stanowi ona tradycyjny element śniadania. Poza tym, jej starta skórka nadaje konfiturze ładnego pomarańczowego koloru i gorzkawego smaku.
Jeżeli decydujesz się przygotować konfiturę samodzielnie, najlepiej zrobić to w sezonie cytrusowym. Wtedy dostępne będą świeże owoce, idealnie ekologiczne, nie opryskiwane środkami chemicznymi. Ale jeżeli nie masz do nich dostępu, skorzystaj z owoców dostępnych w sklepie – pamiętaj tylko, żeby je dobrze umyć!
Jeżeli szukasz inspiracji na wykorzystanie konfitury pomarańczowej, mamy dla Ciebie propozycję – co powiesz na ciasto czekoladowe z dodatkiem konfitury pomarańczowej? Takie ciasto będzie wilgotne i długo zachowa swoją świeżość. Jeżeli jesteś fanem połączenia smaku czekolady i pomarańczy, na pewno Ci posmakuje. Przygotowanie go to bułka z masłem i na pewno spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki, których potrzebujesz to: 125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki, 300 g konfitury z pomarańczy, 100g cukru drobnego, szczypta soli, dwa duże jaja, 150g mąki pszennej i jedna łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko powinno być podane w temperaturze pokojowej.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i odłóż je na bok. Rozpuść masło na patelni, a potem dodaj do niego czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przelej powstałą mieszaninę do większego naczynia, dodaj konfiturę pomarańczową, cukier, sól i jajka. Użyj rózgi kuchennej do połączenia składników. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz je w temperaturze 175ºC przez około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Można je podać ze schłodzoną bitą śmietaną (300ml), ubitą z dwoma łyżeczkami cukru pudru i posypaną startą skórką pomarańczową.