GMO to z ang. Genetically Modified Ogranism. Oznacza to organizm, który został celowo zmodyfikowany przez człowieka. Konkretnie dotyczy to jego genu w nienaturalny sposób przekształcony.
Takie modyfikacje genowe stosuje się w sytuacji, gdy w organizmie zmieni się aktywność genów, które naturalnie występują w organizmach żywych. Wprowadza się, różne zmiany i kopie zapasowe genów. Przy takich eksperymentach powstają również organizmy transgeniczne, które posiadają mieszaninę dwóch genów i to z dwóch różnych gatunków w jednym organizmie. Najczęstszym przypadkiem modyfikacji genetycznych są rośliny. Motywacja jaka za tym idzie to udoskonalenie już istniejących np. roślin.
Naukowcy chcą udoskonalać wciąż ogólnodostępne rośliny, u których zdaniem naukowców coś brakuje. Czegoś, czego w naturze dana roślina nie otrzymała. Niestety z takimi poczynaniami musimy liczyć się z konsekwencjami, którymi są skutki uboczne. Mowa tutaj o odporności na środki chwastobójcze, odporności na szkodniki. Tolerancja zmian klimatu i zbyt długa świeżość produktów. Wszechobecne są także nienaturalne rozmiary, polepszanie ich smaku oraz wyglądu i zapachu.
GMO za to daje producentom możliwość obniżenia kosztów produkcji.
Na szczęście w Polsce są przepisy, które jasno deklarują, że w Naszym kraju jest prawny zakaz uprawy roślin modyfikowanych genetycznie. Jest to dziedzina, w której zapewne jeszcze wiele się zmieni, ale na chwile obecną opinie są nieco podzielone zarówno jeżeli chodzi o poglądy natury etycznej jak i zdrowia człowieka, które dzięki takim modyfikacji jest z pewnością zagrożone.
GMO ma negatywny wydźwięk, kiedy w rzeczywistości jest to rzecz pozytywna, świadcząca o rozwoju w rolnictwie, pozwalająca na optymalizację produkcji żywności.